Vinprovning Apotekar´nVisste du att Rhônedalen är 45 km lång men att floden som rinner förbi är över 800 km lång? Vet du hur en glaciär ser ut inifrån? Hur sjutton kan vindruvorna växa när det bara är sten på marken, och varför är det bra?

Det, och mycket mycket mer, fick vi oss till livs av munskänken Jan Allerstam under årets vinprovning. Temat var Rhônedalen och som vanligt fick vi reda på en massa nyttigt och en del onyttigt. Till exempel att man klubbat igenom att "flygande cigarrer" inte fick landa i ett visst vinområde.

Som vanligt var det mycket folk på plats, över 60 personer, och som vanligt hade fok olika favoritviner av de som testades. Vinerna som vi fick smaka på denna gången var Crozes-Hermitage 2006 (systemb. nr 2802), Valreas (12815), Châteauneuf-de-Pape 2007 (473034), Lirac Les Chesnaies 2007 (2214) samt Saint Joseph 2007 (2208). Klicka på systembolagsnumret så kommer du till respektive vin på Systembolagets hemsida. Det funkar tyvärr inte för Châteauneuf-de-Pape för tillfället, det verkar inte finnas någon sådan vara på systemets hemsida än.

På den sedvanliga tävlingen som vi brukar ha efter maten så hade för första gången i historien en person alla rätt. Bra jobbat. Sedan hade 13-14 personer 12 rätt så det var en hård utslagskamp om vilka som skulle få ta del av vinerna som vi hade som pris.

Bilder från arrangemanget ligger under bilder.