Vinprovning

TestpanelenSå har vi då haft Framsidans första “riktiga” ölprofvning. Riktig i så måtto att vi leddes av en riktig expert. Ingen mindre är Rick Gordon Lindqvist, ordförande i Svenska Ölfrämjandet. Enligt egen utsago ölnörd och tillika hembryggare. Det denne man inte vet om öl är inte värt att veta. Så enkelt är det.
Det hela ägde rum i en gemytlig lokal i Haga, och 11 personer hörsammade kallelsen och mötte upp.
Alla detaljer skulle ta för mycket utrymme i vårt blad, men ett litet tips kan vara värt att vidarebefordra. Blå Chimay (ett Belgiskt Trappistöl för den som inte redan visste det) går alldeles utmärkt att lagra ett antal år, och smakar gudomligt gott tillsammans med ädelost.
Det hela var en mycket upplevelserik och smakfull tillställning som manar till efterföljd. Synd bara att vår ciderdrinkande redaktör inte kunde närvara. Säkerligen hade han kunnat lockats in på bättre vägar.
Ett resultat av denna ölprofvning kan bli att vi brygger vårt eget öl framåt höstkanten. Tänk er själva. Ett SKKF-öl. Ett samlarobjekt redan innan det blivit verklighet.
Håll ögon och öron öppna i framtiden så du inte missar något.

#369

Vinprovning Apotekar´nVisste du att Rhônedalen är 45 km lång men att floden som rinner förbi är över 800 km lång? Vet du hur en glaciär ser ut inifrån? Hur sjutton kan vindruvorna växa när det bara är sten på marken, och varför är det bra?

Det, och mycket mycket mer, fick vi oss till livs av munskänken Jan Allerstam under årets vinprovning. Temat var Rhônedalen och som vanligt fick vi reda på en massa nyttigt och en del onyttigt. Till exempel att man klubbat igenom att "flygande cigarrer" inte fick landa i ett visst vinområde.

Som vanligt var det mycket folk på plats, över 60 personer, och som vanligt hade fok olika favoritviner av de som testades. Vinerna som vi fick smaka på denna gången var Crozes-Hermitage 2006 (systemb. nr 2802), Valreas (12815), Châteauneuf-de-Pape 2007 (473034), Lirac Les Chesnaies 2007 (2214) samt Saint Joseph 2007 (2208). Klicka på systembolagsnumret så kommer du till respektive vin på Systembolagets hemsida. Det funkar tyvärr inte för Châteauneuf-de-Pape för tillfället, det verkar inte finnas någon sådan vara på systemets hemsida än.

På den sedvanliga tävlingen som vi brukar ha efter maten så hade för första gången i historien en person alla rätt. Bra jobbat. Sedan hade 13-14 personer 12 rätt så det var en hård utslagskamp om vilka som skulle få ta del av vinerna som vi hade som pris.

Bilder från arrangemanget ligger under bilder.

VinprovarglasEfter ett fantastiskt föredrag (som vanligt) från munskänken Jan Allerstam visste vi allt som var att veta om Sydafrika eller Afrikas fot som det också kallas. Det blev ett nytt publikrekord, 64 personer deltog på vinprovningen. Efter föredraget var det som vanligt ett litet tips på 13 frågor om vad som sagts under kvällen samt saker som hörde till ämnet och hela tre personer fick 13 rätt. Mycket bra jobbat (undertecknad fick 10 rätt).

 

Vinerna som provade var

Foot of Africa Chenin Blanc, nr 27004 på systembolaget

Vergelegen Mill Race, nr 2179

KWV Pinotage, nr 2029

Neetlingshof Cabarnet Souvignon, nr 12883

Foot of Africa Shiraz Viognier, nr 12157

Bilder från evenemanget ligger under bilder i menyn till höger.

 

AntDå var det åter snart dags för vinprovningen. Inbjudan finner du här>>

Anmälan senast 25 februari men glöm inte att det två senaste årens sittningar har blivit fullbelagda.

Menyn till vinprovningen: Du får välja mellan Skaldjursfärserad lax med vitvinssås & potatiskaka, eller Grillad oxfilé med råstekt potatis & vitlökssmör.

Det är även hög tid att anmäla sig till Bandyn som går av stapeln den 19 Februari. Senast den 12:e vill vi veta om du kan komma med eller ej. Vi äter på restaurang La Gondola innan och där träffas vi klockan 17.00.

Väl mött.

Vinprovningen är ett av våra mest lyckade arrangemang, i varje fall om man ser till antalet folk som deltar.
Varje år bjuder vi in munskänken Jan Allerstam och han ger oss en massa goda tips och rekommenderar oss en massa delikata viner som vi får provsmaka. Till detta inmundigas det middag också.

Vin provar vi den tredje torsdagen i Februari.