Kenneth Gustafsson framför vintillverkningen.I december 2018 begav sig #3, #305 samt #311 ut till Gamlestaden i Göteborg för att testa lunch på ett nytt ställe, Wine Mechanics. Det hade kommit till vår kännedom att detta ställe hade öppnats i april av en Kenneth Gustafsson. Lindblom hade haft lite kontakt med honom innan och vi ville kolla in stället. Lunchen utföll till belåtenhet och vi bestämde att här vill vi ha vinprovning.
Det unika med detta ställe är att man brygger vin mitt i staden, bara en spårvagnshållplats från stadens centrum.
Ett 40-tal personer slöt upp denna kväll (21 februari)  för att njuta av mat och vin.
Av ägaren Gustafsson fick vi först en liten historia från hans tid som fotbollsspelare i Allsvenskan och sedemera utländska klubbar och hur det i sin tur mynnade ut i att han testade viner på lite olika ställen i världen. Hur han och hans galna kompis gjorde när de började förse posthotellet med viner och hur de sedan tog in influenser från världens alla hörn till att skapa ett centralt beläger vindestilleri. Något som är vanligt på vissa ställen i världen men det har var det fjärde(!) i hela Europa.
Sedan fick vi också en inblick i hur det är att producera vin, hur mycket energi man lägger ner för att få sina flaskor unika samt hur man gör för att börja få sålt sitt alster på Systembolaget inom en helt egen region. Vinet görs i Sverige men druvorna kommer från Tyskland. Alltså ett EU-vin.
Vinprovningen bestod av fyra olika viner: Wine Mechanics Syrah 2017 (Systembolaget art nr 33244), Gimme Gimme Gimme Reisling 2017 (33243), Fistful of love Spätburgunder rosé 2017 (78002) samt ett mousserande vin som kommer att lanseras senare i år. Det var alltså fortfarande under jäsning.
Alla viner hade sin historia och sin speciella smak. Jag är ingen vinkännare och är dessutom inte förtjust i röda viner så man kanske inte skall ta mina smaklökar som referenser men både den vita och rosén smakade bra och kan rekommenderas. Det röda vinet får någon annan uttala sig om.
Eftersom man gör sina egna viner har man sedemera valt att göra maträtter som passar till vinerna också. Undertecknad valde kötträtt och den föll mig verkligen i smaken.
Som jag skrev fick vi testa vin som inte var helt klart än, vi fick även se en förpackning som inte var helt klar än. Man funderar på att börja sälja vin på burk, i så fall först i Sverige om jag förstod det rätt.
Vi får tacka Kenneth och Wine Mechanics för besöket. Hit kommer vi att gå igen för vinprovning, om det blir redan nästa år får vi se.